Wat is DeFi Capital

DeFi staat voor Decentralized Finance

Dit is waar DeFi op neer komt: een beter en sneller financieel systeem gebaseerd op blockchaintechnologie. Dat betekent onder andere een economie die niet discrimineert op basis van geografie of wie je bent. Beter nog, het is een systeem waar een individu de touwtjes in handen heeft.

Hieronder een paar feiten van de wereldwijde situatie:

Wereldwijde financiële inclusiviteit

Een mond vol, maar moet je dit horen. Volgens de 'Global Findex Database' heeft op dit moment meer dan éénderde van de wereldbevolking geen toegang tot simpele financiële diensten.

Dat zijn meer dan 1700 miljoen mensen! Een economie op basis van blockchain kan dit getal radicaal verlagen en de levensstandaard voor deze groep verhogen.

Leven in het westen komt met veel voordelen en veel van deze voordelen zijn voor ons normaal. Je kunt je bijvoorbeeld officieel identificeren. Dit maakt dat mensen je kunnen vertrouwen. Of wanneer je een diploma haalt voor iets, is het bijna automatisch onderdeel van je online geregistreerd CV. In het westen is het ook heel goedkoop om geld te sturen en te ontvangen. En als je een lening nodig hebt, geen probleem. Nieuwe baan? Laten we even wat referenties bekijken. Hebben we hier eigenlijk wel financiële innovatie nodig?

Het lijkt hier allemaal heel mooi en goed geregeld maar er komen ook nadelen bij kijken. Onze nadruk op een digitale identiteit brengt ook risico's mee en deze grote welvaart gaat niet zonder wanbeleid. Zie daarover meer bij 'veiligheid en transparantie' hieronder.

Blockchain documentation

Ongedocumenteerd zijn

1700 miljoen is een enorme hoeveelheid mensen. En voor deze mensen, die vaak geen geregistreerde identiteit hebben, zijn veel normale dingen dus niet mogelijk. Bijvoorbeeld, zonder officiële identificatie kun je geen bankrekening krijgen en er is geen internationaal erkend diploma. Digitaal aantonen waar je gewerkt hebt kan niet. Zelfs een huwelijk bewijzen is voor deze groep een enorme uitdaging.

Dit is een groep mensen die normaal gesproken contant betaalt. Ze kunnen niet goedkoop geld lenen of sturen. Er is vaak simpelweg geen infrastructuur om dit te kunnen faciliteren of beveiligen.

Wat is decentraal?

Decentralized and distributed finance

De drie modellen van centralisatie.

Hierboven zie je drie modellen van een blockchainnetwerk. Het eerste model is centraal. Dit is hoe grote financiële instituties (maar ook tech-bedrijven) zijn opgezet. Met een centraal beheer van vele gebruikers. Kijk maar eens bijvoorbeeld hoe wij allemaal gebruik maken van de centrale servers van Google. Of hoe we gebruik maken van de centrale server van een bank.

Als we dus geld willen sturen van de één naar de ander kan het niet anders dan door de centrale partij. Het geeft een individuele gebruiker geen vrijheid over de regels van het sturen en ontvangen van zijn vermogen.

Blockchain biedt ons het decentrale model. Eigenlijk zelfs het 'distributed' model, maar dat is wat ons betreft te idealistisch om werkelijkheid te worden. Wij verwachten dat er altijd mensen zijn die het geen probleem vinden om de touwtjes uit handen te geven en dit is dan ook prima.

Blockchain maakt het mogelijk dat een netwerk decentraal wordt. Er is dan geen centraal punt meer waar het mis kan gaan of waar het beheer misgaat. Er lopen immers verbindingen van de ene gebruiker naar de andere, en van de ander weer terug naar de een. Zo is een netwerk altijd beschikbaar en altijd online. En hoe meer mensen er betrokken zijn in dit netwerk, hoe veiliger en censuurresistent het wordt. Dit is de basis van de blockchain economie. Dit is DeFi.

Wat kan de blockchaineconomie bieden?

Blockchaintechnologie kan alle instituties die we hebben veranderen. Drie voorbeelden maken duidelijk hoe die verandering een globale en fundamentele impact gaat hebben.

Blockchain economie is toegankelijk voor iedereen

Een casus voor financiële inclusiviteit

Dat wil zeggen, een financieel systeem voor iedereen. Dus, stel je even Maria voor. Ze woont in Peru, in een dorp waar haar familie al generaties woont.

Maria is een jonge ambitieuze vrouw die droomt van onafhankelijkheid en het beginnen van haar eigen bedrijf. Om dat te realiseren heeft ze geld nodig. Dat is lastig, want als ze haar vrienden en familie vraagt is er vaak maar weinig geld en het is contant. Gelukkig heeft Maria een neef uit de VS die bereid is geld te sturen, maar dat kost haar maar liefst 10% transactie kosten!

Wat het nog lastiger maakt is dat Maria nog geen identiteitsbewijs heeft, dus een lening bij een bank is geen optie. Als het een optie was, wat had ze dan de bank kunnen bieden? Ze bezit geen officieel document dat bewijst dat het huis waar ze in woont van haar is. Dit terwijl haar familie daar al generaties woont. Het lijkt bijna onmogelijk voor Maria om haar droom werkelijkheid te maken.

Blockchain Identiteit

Een casus voor moderne infrastructuur

Het zal jullie niet zijn ontgaan. Europa heeft te kampen met vluchtelingenproblematiek.

Vluchtelingen zijn een groep mensen die vaak ongedocumenteerd zijn en daarom zelden toegang hebben tot financiële dienstverlening. Vluchtelingen stellen Europese overheden voor de uitdaging hun identiteit vast te stellen en achtergrond te bevestigen.

Sommigen van hen zijn hoogopgeleid maar hebben geen manier om dit aan te tonen. Dat komt omdat hun diploma niet is mee gekomen of niet wordt erkend. Doktoren en advocaten zitten thuis of hebben veel te simpel werk omdat niemand het risico kan lopen dat hun verhaal niet waar blijkt te zijn of er fouten gemaakt worden. Andere vluchtelingen kunnen familie in een ander Europees land hebben, maar hoe kan dat bewezen worden?

Zonder een betrouwbare manier om identiteit aan te tonen is het veel te moeilijk om werk te vinden, gebruik te maken van gezondheidsdiensten en een verblijfsvergunning te krijgen. En stel nou dat er een dag aanbreekt dat ze terug mogen naar het land van herkomst. Dan staan ze voor de uitdaging aan te tonen dat het huis waar ze in woonden daadwerkelijk van hen was, want er is waarschijnlijk geen archief meer van. Dit is precies wat een blockchain kan oplossen.

 • Image

  Privacy en identiteit

  Privacy is een enorm probleem dat al jaren speelt. Los van de data die gestolen wordt is er ook een enorme hoeveelheid data die ongevraagd werd en wordt opgeslagen. Het is tijd voor een systeem waar wij zelf kunnen beslissen welke data wel en niet gebruikt mag worden.

 • Image

  Kwetsbaarheid van data

  Nog een dag, nog een database gehackt. Onze data is waardevol, en zeker criminelen begrijpen dit.

 • Image

  Financiële transparantie

  Fraude en witwassen. Zelfs gedaan door grote financiële instituties. Je zou beter van ze verwachten, maar het gebeurt te vaak.

Een casus voor digitale beveiliging

Een groeiend probleem sinds dag één van het internet is dat gevoelige informatie gekopieerd en gestolen kan worden.


Het is bijna normaal, her en der wordt er soms wat data gestolen. Dan weer een miljoen identiteiten daar, dan weer duizenden BSN-nummers hier. Misschien nog wat gevoelige informatie over mensen hun relaties of een paar honderdduizend creditcardgegevens.

We kijken er niet meer van op, maar het is een groot probleem. Hackers zijn altijd bezig om dit soort informatie te bemachtigen en te verkopen. Dit zijn problemen die aangepakt moeten worden, en het is alleen een blockchain die dit echt kan voorkomen.

De oplossing is blockchain

Blockchaintechnologie is een oplossing voor financiële inclusiviteit, privacy, databeveiliging en veel meer. Dit allemaal zonder dat er fysieke gebouwen nodig zijn.

Met behulp van het internet kan iedereen toegang krijgen tot een blockchainnetwerk. Een blockchain is een database die altijd toegankelijk en censuurresistent is.

Met een smartphone kun je al mee doen.

En omdat een blockchain niet gecensureerd kan worden, niet veranderd kan worden, is het de perfecte opslag voor zaken als identiteit, werkgeschiedenis en algemeen bezit. En iemand die bijvoorbeeld verbinding maakt met het Bitcoinnetwerk krijgt daarmee toegang tot een internationaal betaalnetwerk. Micro transacties kunnen naar iedereen over heel de wereld in een paar minuten. Microleningen, microkredieten, microverzekeringen zijn allemaal mogelijk met blockchaintechnologie. Dit wordt op dit moment gebouwd op Ethereum. Dat noemen we DeFi.

Maria kan nu haar identiteit beheren. Ze kan nu ook haar bezittingen bewijzen en toegang krijgen tot de blockchaineconomie. De kans dat haar droom werkelijkheid wordt is zojuist met een factor tien toegenomen. Voor de vluchteling is het nu mogelijk zijn identiteit te bewijzen. Maar ook familie en opleiding kunnen makkelijk gemanaged worden. En stel je voor, met een cryptomunt als Bitcoin kun je een land ontvluchten en elke cent die je hebt makkelijk mee nemen. En doordat data op een blockchain permanent is weet iedereen van wie het land was als vluchtelingen eventueel terugkeren naar hun land van herkomst.

Decentralized Finance DeFi Capital Distributed Network

Blockchaineconomie wordt realiteit

Blockchain met de daarop gebaseerde economie is de toekomst. Maar die toekomst is al hier! Kijk maar eens naar deze twee voorbeelden. En check ook de andere ontwikkelingen.

EEA - Ethereum Enterprise Alliance

Met grote giganten en multinationals zoals JP Morgan, ING, Santander, UBS, Credit Suisse, Microsoft en BP als de oprichters, is het duidelijk dat dit een game changer was voor Ethereum, dat toen slechts twee jaar oud was.

Morgan Stanley

Morgan Stanley heeft een rapportage uitgebracht in 2018 genaamd: 'Update: Bitcoin, Cryptocurrencies & Blockchain'