Decentralized Finance DeFi Capital Distributed Network

Wat is blockchain?

In de kern is een blockchain een database. Maar dan een database die is opgebouwd met data verpakt in blokjes. Deze blokjes bevatten verwijzingen naar de vorige blokjes. Dit vormt een ketting met blokken die elkaar controleren: vandaar de term 'blockchain'.

Blockchain uitgelegd in minder dan 133 woorden.

VoorbeeldenBlockchain Bitcoin

Stel je eens een trein voor waarbij de wagons gevuld zijn met data, die ene wagon na de ander. Als je een wagon er tussenuit haalt, breekt de trein. Of stel je anders een gedeelde Excel-sheet voor waarbij elke invoer niet meer gewijzigd kan worden.

Helpt dit een beetje?

We hebben het dus over een database opgebouwd uit blokjes die naar elkaar verwijzen en door heel veel mensen gecontroleerd wordt. Daardoor is blockchain een database die niet veranderd kan worden, in tegenstelling tot gewone bestanden op het internet die wel gekopieerd of gewijzigd kunnen worden. En tegelijkertijd, net als bij Excel, kan elke invoer een complexe wiskundige berekening zijn. Dan krijg je dus een database, gedeeld en in te zien door veel personen, die niet gewijzigd kan worden en automatisch opdrachten kan uitvoeren.

 

Decentralized Finance Blockchain Ideas

'Blockchaintechnologie heeft de potentie om het globale systeem van transacties volledig te hervormen, zo niet het hele financiële systeem.

abn.amro

Belangrijke kenmerken van blockchain

Decentraal, open source en slimme contracten. Blockchain is echt een technologie waar een groot deel van onze digitale wereld op gebouwd gaat worden.

Want net zoals onze wereld niet meer denkbaar is zonder het internet, zo is het straks ook met blockchain.

Blockchain is de innovatie waar het financiële systeem op heeft gewacht.

Eigenlijk.. waarschijnlijk hebben ze er niet op gewacht, want het ondermijnt banken nogal. Maar het is een veel efficiëntere manier om financiële zaken te regelen!

Internettechnologie, en specifiek ook online data uitwisselen, is een enorme innovatie. Maar digitaal geld dat niet gekopieerd kan worden was nog niet mogelijk op het internet.

Is het je wel eens opgevallen?

We moeten er zeker van zijn dat een munt maar één keer uitgegeven kan worden, of dat een bepaald product uniek is. En dat is wat een blockchain kan garanderen. Om nog beter uit te leggen wat blockchain is hebben we hier onder onze favoriete eigenschappen toegelicht.

 • Decentraal

  Een blockchain moet decentraal zijn

  Wij vinden dat een blockchain decentraal moet zijn, dan is een blockchain voor iedereen. Ook als we de functies en transactiegeschiedenis van een blockchain willen vertrouwen dan moet het decentraal zijn. Maar wat bedoelen we daarmee?

  Decentralisatie kan op verschillende dimensies plaatsvinden. Men zou bijvoorbeeld de database (de blockchain) op verschillende plekken kunnen opslaan, op vele servers en computers. Maar er is idealiter ook een decentraal model voor het beheer van deze data. Wij zijn voorstanders van decentrale organisaties omdat wij geloven dat het de perfecte oplossing is tegen corruptie en fraude. Dus een decentraal opgeslagen blockchain met een decentraal bestuur kan dienen als een financieel geweten. En dat is precies wat we nodig hebben.

 • Open source

  De blockchaincode moet transparant zijn

  Hier is het kernwoord vertrouwen.

  De tijden waarbij we een financiële institutie moesten vertrouwen op zijn woord zijn voorbij. We hebben het geprobeerd toch?

  Wat betekent open source? Open source betekent dat de broncode van een bepaald programma door iedereen bekeken en gecontroleerd kan worden.

  Daarom is open source zo'n belangrijk element van blockchaintechnologie. Een decentrale blockchain is één ding, maar als de code niet open source is, hoe kunnen we het dan vertrouwen? Wat ons betreft: laat de wereld je ware kleuren zien en wordt beloond met vertrouwen. Wij zien uit naar een digitaal tijdperk waar open source de norm is.

 • Slimme contracten

  Programmeren op blockchain

  Slimme contracten of ook wel 'smart contracts' is het volgende niveau van blockchaintechnologie. Een digitale valuta maakt ons al blij, maar digitaal uitvoerende contracten al helemaal! Maar wat is het?

  Net zoals een normaal contract functioneert een slim contract precies zoals het geprogrammeerd is, maar dan door middel van een blockchain. Deze contracten maken het mogelijk om het hele financiële systeem opnieuw te bouwen, wij noemen het de blockchaineconomie. Salarissen, identiteit, aktes, decentraal handelen, bedenk iets wat bij de huidige economie hoort en de kans is groot dat het kan functioneren op een blockchain door middel van een slim contract!

Bitcoin en het begin van blockchaintechnologie

Blockchaintechnologie kan gezien worden als slechts 10 jaar oud. Maar natuurlijk zijn er daarvoor wel al ontwikkelingen geweest die geleid hebben tot de huidige variant. Toch begrijpen we over het algemeen de creatie van Bitcoin als de oorsprong van blockchaintechnologie.

Wat zijn daarna belangrijke ontwikkelingen geweest? We hebben een paar in een tijdlijn gezet.

Satoshi Nakamoto
Bitcoin Whitepaper
2008

Op 31 oktober 2008 is er iemand geweest die onder het pseudoniem 'Satoshi Nakamoto' een document publiceerde. Dit document had de titel: 'Bitcoin: A peer-to-peer Electronic Cash System'. Hierin werd de eerste echte oplossing besproken voor een digitale munt.

Niet geheeld verrassend presenteert Satoshi Bitcoin als een alternatief voor de huidige financiële problemen: wanbeleid door banken en grote financiële instituties want in 2008 was er een financiële crisis.

Vitalik Buterin
Ethereum
2013

Geïnspireerd door Sathosi heeft Vitalik Buterin een voorstel gedaan dat het blockchainmodel nog functioneler zou maken. Vitalik wil voor een blockchain een programmeertaal, iets dat Bitcoin niet had.

Daardoor zou het mogelijk worden om programma's te schrijven en specifiek 'slimme contracten'. Hiervoor is Ethereum in het leven geroepen.

Rune Christensen
MakerDAO
2015

Een van de eerste applicaties die door middel van de programmeertaal van Ethereum werd gebouwd is MakerDAO. Een probleem van de markt is dat deze nogal hevig schommelt. Dit is een groot probleem om als munt goed te functioneren.

MakerDAO heeft dit probleem opgelost door een stabiele digitale valuta te ontwikkelen i.e. een stabiele token. Deze is evenveel waard als een dollar, maar wordt gedekt door Ethereum.

DigiX
Tweede Initial Coin Offering
2016

Ethereums visie werd al snel gedeeld door vele anderen en al snel werden er veel applicaties ontwikkeld op het platform dat Ethereum is. Door slimme contracten maakt DigiX het mogelijk fysiek goud aan te bieden op de blockchain.

Zij waren zelfs een van de eersten die een ICO, Initial Coin Offering, hebben gedaan. Dat is een crowdfund op een blockchain waarvoor je een token terug krijgt die eventueel meer waard kan worden. Na DigiX zijn er vele honderden ICO's geweest.

Ethereum Enterprise Alliance
2017

In maart 2017 besloot een grote groep van blockchain start-ups, onderzoekers en grote bedrijven samen te gaan werken in de vorm van de Ethereum Enterprise Alliance.

Ethereum ging toen effectief van een potentiële toekomst naar een zekere toekomst. Die alliantie is over tijd alleen maar groter geworden en bijna alle grote bedrijven op de wereld zitten er in.

Ten slotte nog een paar belangrijke zaken die je moet weten

Blockchain heeft nog een aantal belangrijke kenmerken die je moet weten. Dat maakt het straks makkelijker om een beetje zelfstandig te navigeren in de blockchain- en crypto-economie.

 

Beleggen in Ethereum

Blockchain wallet (portemonnee)

Zoals contant in een portemonnee gaat (en in je broekzak) gaat crypto ook in een portemonnee (op je smartphone in je broekzak). Een wallet is een app die je kunt downloaden, of soms is het een website die het voor je faciliteert. In deze blockchain wallets kun je cryptomunten opslaan. Deze wallet is onze favoriet omdat hij niet online is, en dus veiliger: de Ledger Nano Hardware wallet.

Blockchain explorers

Zoals nu hopelijk een beetje duidelijk is, is een blockchain door iedereen in te zien. Waar kun je dat zien? Dat is door middel van een blockchain explorer. Daar kun je blok voor blok zien wat er is gebeurd. Klik voor de grap maar eens op een paar blokken en transacties, je kan heel lang doorklikken. Bijvoorbeeld bij de blokchain explorer van Ethereum.

apps
Blockchainapplicaties

Op blockchain kan dus geprogrammeerd worden door middel van smart contracts (die slimme contracten van hierboven). Zo zijn er dus applicaties die als portemonnee zijn gemaakt, maar er zijn er ook waarmee je kunt handelen en beleggen en hopelijk binnenkort je identiteit makkelijk beheren.

Er wordt hier serieus geschiedenis geschreven

Wij geloven daadwerkelijk dat blockchain de nabije toekomst gaat bepalen.

Tel alles bij elkaar op en dan wordt het duidelijk dat we kijken naar een technologische innovatie die niet meer te stoppen is.

Dit is een grassroots-innovatie die de wereld een betere plek gaat maken. Dit is misschien niet makkelijk, er is weerstand, maar als iets sneller, veiliger en goedkoper is, waarom zouden we het dan niet gebruiken? Wij geloven in de toekomst van de technologie en we willen er deel van zijn.

Lees nu meer over de blockchaineconomie van de toekomst!