Wie de laatste paar weken de krant open heeft gehad zal het niet zijn ontgaan, er is veel te doen rond Libra. Een controversieel project van Facebook. Wat begon als een project met ambitieuze doelstellingen, lijkt nu te eindigen in een discussie over de macht en invloed van big-tech.

Wat is Libra?

Libra is een initiatief van Facebook dat in samenwerking met grote financiële en technologische bedrijven een wereldwijd betaalsysteem op wil zetten. Dit alles op basis van blockchain technologie.

De visie van Libra is er een die DeFi Capital kan applaudisseren. Libra zou staan voor een decentraal betaalsysteem die mensen vrijheid en zelfbeschikking geeft over hun vermogen. In de whitepaper van Libra staan veel uitspraken waar wij van verwachten dat iedereen het er mee eens kan zijn.

Een voorbeeld hiervan:

‘’We believe that many more people should have access to financial services and to cheap capital.’’

Op dit moment heeft één derde van de wereldbevolking geen toegang tot financiële dienstverlening. Door deze groep toegang te geven tot financiële infrastructuur ontstaan de juiste omstandigheden voor grote economische vooruitgang, precies in de gebieden waar dit het meeste nodig is. Een fantastisch streven van Facebook om deze mensen tot dienst te zijn.

De laatste ontwikkelingen rond Libra.

Sinds de aankondiging van Libra in juni dit jaar ondervind het project flinke weerstand van o.a. centrale banken die bang zijn dat dit de financiele stabiliteit in het geding brengt. Met het Cambridge Analytica schandaal vers in het geheugen,  sprak de Franse overheid uit dat het de ontwikkeling van Libra in europa actief zal blokkeren met de reden dat het zich zorgen maakt over het risico voor consumenten en monetaire soevereiniteit.

Na deze uitspraken is de neerwaartse spiraal over Libra in een versnelling gekomen. Politici, centrale banken en toezichthouders hadden de grootste moeite het initiatief in een positief daglicht te zien. Al snel begonnen de eerste partijen zich terug te trekken van het project. Als eerst vertrokken de financiele partijen, en vervolgens ook reisgigant booking.com. Het groepje wat nog aangesloten is bij Libra bestaat voornamelijk uit tech bedrijven als Lyft en Uber.

Onze opinie.

Toen wij de whitepaper van Libra voor ons hadden gaf het ons een zeer gemixte indruk. Aan de ene kant was het een fantastische bevestiging voor de visie van DeFi Capital. Namelijk een decentraal financieel stelsel. Eén die toegang geeft tot financiële diensten gebaseerd op blockchain technologie.

Aan de andere kant hebben wij sterke twijfels of Facebook wel de juiste partij was om dit initiatief op te zetten. Een bedrijf wat privacy niet zo nauw neemt toegang geven tot het betaalverkeer voelt toch niet helemaal lekker. De claim dat het decentraal zou zijn stond ook ter discussie. Is een groep van 21 grote bedrijven, die 10 miljoen betalen om een server van Libra te hebben, decentraal? Naar onze mening niet.

Is dit dan het einde van een decentraal financieel stelsel?

Nee dat niet, volgens ons is financiële innovatie de belangrijkste ontwikkeling van blockchain technologie. Facebook heeft met Libra laten zien dat in de toekomst iedereen in staat is een digitale munt te maken. Die infrastructuur die dit mogelijk maakt wordt nu gerealiseerd. DeFi Capital investeert actief in deze financiële infrastructuur om dit te helpen realiseren. Wij beleggen in blockchain technologie om bij te dragen aan de ontwikkeling en adoptie hiervan.

Voor meer informatie, bekijk hier onze visie of de unieke strategie.