Ongeveer elke vier jaar gebeurt er iets bijzonders met Bitcoin. Het is iets dat bekend staat als de halvering van Bitcoin, of ook wel ‘the halvening’. Waarom is dit zo bijzonder en wat is het? We leggen het makkelijk uit.

De halvering van Bitcoin is de halvering van de toename van nieuwe Bitcoin in de wereld. Het is namelijk zo dat nog niet alle Bitcoin in omloop zijn en de manier waarop meer Bitcoin in omloop komen is door het belonen van mensen die het bitcoinnetwerk sterk houden en transacties verwerken.

Het netwerk (dus de blockchain) van Bitcoin wordt in stand gehouden door het energie intensieve proces dat bekend staat als ‘mining’. Wanneer iemand meedoet aan mining dan staat daar een beloning tegenover. Die beloning is altijd hetzelfde en wordt verdeeld onder iedereen die geholpen heeft. Maar met de halvering van Bitcoin wordt die beloning gehalveerd.

Dit betekent dus dat binnenkort de snelheid waarmee nieuwe Bitcoin in omloop gebracht worden 50% lager zal zijn dan nu.

Toen Bitcoin net gemaakt was door Satoshi Nakamoto, was de beloning die verdeeld werd onder de mensen die aan mining deden maar liefst 50 Bitcoin. Nu komen we aan bij de derde halvering en komt de beloning uit op 6.25 Bitcoin.

Stijgende prijs

Als we mogen aannemen dat de vraag naar Bitcoin gelijkt blijft maar het aanbod minder snel groeit, kan dat logischerwijs maar één ding betekenen: een stijgende prijs. (er zijn natuurlijk meer redenen voor de koersbewegingen van Bitcoin, lees er hier meer over.)

Daarbij komt ook dat de mensen die het Bitcoin netwerk in stand houden (miners) plotsklaps de helft minder inkomen hebben. Dit kan twee dingen betekenen. Iemand besluit niet meer mee te doen met het netwerk want het levert niet genoeg meer op, of iemand kiest ervoor meer te investeren in apparatuur om meer beloningen te verdienen. We hebben meer redenen om aan te nemen dat de tweede optie precies is wat we zien gebeuren: het Bitcoin netwerk wordt alsmaar sterker.

Bitcoin hashrate mining growth

Er zijn maar maximaal 21 miljoen Bitcoin in de wereld, en ze komen er steeds langzamer bij. Pas in 2024 is de volgende halvering en kunnen we dit weer meemaken. Het is dus een uniek moment in de geschiedenis van Bitcoin en we kijken erg uit hoe het de ontwikkeling van deze wereldvaluta beïnvloed. 

Voor meer informatie, de ‘countdown’ en eventuele impact op de prijs van Bitcoin, kijk dan op bitcoinblockhalf.com