Wat is DAI?

In het kort is DAI een cryptomunt gemaakt door de organisatie MakerDAO. Eén DAI is gelijk aan één Amerikaanse dollar (1: 1-verhouding).

Wat DAI een super project maakt is het feit dat het volledig op de Ethereum-blockchain gemaakt is. Dit kan omdat Ethereum het mogelijk maakt programma’s te schrijven op een blockchain. Dit wordt gedaan met behulp van Slimme-Contracten (Smart-Contracts).

De cryptovaluta DAI wordt ook helemaal mogelijk gemaakt door slimme contracten en dat maakt DAI een echte betrouwbare stabiele valuta die niet kan worden afgesloten of gecensureerd.

Wat zijn Slimme-Contracten ook alweer? Dat zijn contracten die automatisch transacties doen op een blockchain. Dat kan zonder tussenkomst van een persoon.

Samengevat biedt het DAI de volgende enorme voordelen t.o.v. euro’s:

  • Eén DAI is altijd $ 1 waard.
  • Geen enkele overheid of andere gecentraliseerde autoriteit kan het afsluiten.
  • De controle is niet in handen van één partij
  • Net als andere cryptomunten, kan het vrij worden verhandeld.
  • Het brengt stabiliteit in de volatiele blockchain economie.
  • Iedereen overal ter wereld kan het ontvangen en verzenden door een Ethereum- portemonnee en een internetverbinding te hebben.

Meer weten over slimme-contracten en wat blockchain is? Lees hier onze uitleg.

DAI staat bekend als een Stabiele Valuta, maar wat is een Stabiele Valuta?

Stabiele valuta zijn cryptomunten waarvan de waarde is gekoppeld aan andere activa zoals dollars of euro’s, edelmetalen, olie, enzovoort. Sommige stabiele munt-projecten proberen zelfs een constante waarde te behouden met behulp van wiskundige algoritmen.

Het algemene idee van een stabiele munt is om een ​​digitale valuta te produceren waarvan de waarde niet gevoelig is voor extreme schommelingen, zoals we veel bij Bitcoin zien.

Stabiele cryptovaluta spelen een cruciale rol in de blockchain economie. Want hiermee kan iedereen:

  • De volatiliteit en schommelingen van de cryptovaluta markt uit de weg gaan. Zoals we dat van Bitcoin kennen.
  • Snelle globale betalingen doen zonder het risico van waardeverandering.
  • Geld sturen naar iedereen met een Ethereum portemonnee en een internetverbinding.
  • Geld sturen met lagere kosten.

Het is dus ook een product waar best veel partijen een versie van hebben gemaakt. Maar niemand zoals DAI. Zo heeft bijvoorbeeld Coinbase, dat is een groot handelsplatform voor cryptomunten, een USD-C (USdollar Coinbase) of een al heel lang meedraaiende stabiele munt is Tether. Deze munten zijn beide gedekt door dollars. Maar zijn niet Decentraal of volledig transparant.

Wat maakt DAI uniek?

Ten opzichte van eigenlijk alle andere stabiele munten in de crypto markt is DAI uniek.

Dit komt omdat DAI volledig door slimme-contracten functioneert. Deze contracten kan iedereen inzien en controleren. We hoeven bij DAI dus niet een grote financiële partij te vertrouwen op hun mooie blauwe ogen (op de een of andere manier hebben ze die altijd).

De waarde van DAI wordt vervolgens gedekt door andere cryptomunten zoals Ether. Doordat er op dit moment veel meer Ether als dekking is dan DAI in omloop kan het makkelijk wat schommelingen in de onderliggende Ether aan.

Ja, het is echt zo, we hebben sinds een hele lange tijd weer een munt die gedekt wordt door een echt product!

En met DAI wordt het alleen maar beter, want binnenkort wordt het ook mogelijk om nog meer andere producten als dekking te gebruiken voor DAI.

Dat wordt het moment dat deze cryptovaluta een echte kanshebber wordt voor een wereldmunt!

Wat is die organisatie MakerDAO dan?

MakerDAO is een Decentrale Autonome Organisatie gebouwd op Ethereum.

Wat zei je? Juist, laten we dit even uitleggen.

Wat is een DAO? Een DAO is een organisatie die op een blockchain functioneert. Dit betekent dat de besluitvorming wordt gefaciliteerd door het gebruik van cryptomunten. Iedereen kan deel worden van deze organisatie, daarom is het decentraal. Het is autonoom omdat de slimme-contracten die de organisatie laat functioneren altijd werken zonder dat er mensen nodig zijn.

De Maker DAO (dat is dus iedereen die de cryptomunt heeft die stemrecht geeft), heeft de leiding over twee tokens – Maker (MKR) en Dai (DAI). MKR is de cryptomunt die stemrecht geeft. En DAI is dus de stabiele cryptovaluta. Beetje complex maar geloof ons, het is echt een slim systeem.

Want Iedereen die de MKR cryptomunt heeft is verantwoordelijk voor het risicobeheer van Maker. Zoals de betaling van Dai-leningen en het bepalen van de dekkingsgraad. (en als er iets misgaat draaien de houders van deze MKR munt ervoor op)

Elke MKR-houder kan stemmen over belangrijke beslissingen met betrekking tot het platform en de DAI-uitgifte, zoals bijvoorbeeld: risicoparameters, streefpercentages, beslissingen over wereldwijde terugbetaling en meer. Behoorlijk serieus dus.

MakerDAO is op een missie om de wereld een stabiele cryptovaluta te bieden die helemaal gedekt wordt door daadwerkelijke producten. Dit kan in de toekomst zelfs je auto of je huis zijn!

Verder is MakerDAO een van de eerste projecten op Ethereum. Het team is zeer gerespecteerd (door ons) en in de blockchain economie. Het project wordt o.a. ondersteund door Vitalik Buterin, een van de oprichters van Ethereum.

Op dit moment is DAI het enige product van MakerDAO, maar toekomstige plannen omvatten het toevoegen van verschillende stabiele tokens (bijvoorbeeld USD-DAI of EUR-DAI) en het uitbouwen van onderpand opties.

Als we alles bij elkaar optellen dan zien we hier een serieuze kandidaat om op globale schaal gebruikt te kunnen gaan worden. Zou het dan over tijd ook niet de Euro of Dollar een keer vervangen? Misschien is dit ondertussen juist wenselijk! Het is een spannende ontwikkeling.

Meer weten over stabiele cryptovaluta, of over MakerDAO? Dit filmpje is zeer behulpzaam!

Wat is Decentralized Finance