Je weet ondertussen van cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum, althans, je hebt ervan gehoord. Je weet ook dat met Bitcoin gespeculeerd wordt, dat er mensen rijk mee zijn geworden en dat het riskant schijnt te zijn. Maar wat er nu echt zo bijzonder is aan een cryptomunt zoals Bitcoin, weet je dat ook?

Het woordje ‘crypto’ maakt het misschien niet echt interessant om het te willen begrijpen, klinkt namelijk zo… cryptisch. Maar het kan ook makkelijk! Dus in deze blog ga ik uitleggen wat een cryptomunt een cryptomunt maakt en waarom dat zo interessant is. Zo heb je straks een goed besef over waarom het een innovatie is om met een cryptomunt te betalen.

Om dat handig aan te pakken denk ik dat het interessant is om cryptomunten te vergelijken met gewoon geld zoals de euro. Vervolgens kunnen we goed vergelijken wat er gebeurt als we iemand een cryptomunt zoals Bitcoin sturen.

Bank versus Blockchain, who’s in?

Ik betaal met een euro, wat gebeurt er dan?

Een bank is in een bepaald opzicht eigenlijk gewoon een boekhoudkundig genie. Wauw, positief over banken? Ja positief, want mijn geld en jouw geld liggen allemaal op één grote hoop maar toch weten ze precies hoeveel geld er bij mijn rekening hoort en hoeveel bij die van jou. Een bank houdt dus de transactiegeschiedenis bij en weet hoeveel recht iedereen heeft op de pot met geld die ze beheren. Dat lijkt me een behoorlijke klus.

Omdat een bank ons geld op een grote hoop heeft liggen is onze persoonlijke bankrekening als het ware een vordering op een deel van deze hoop met geld. Ik heb het geld op mijn bankrekening niet echt, maar ik heb een recht op een stukje van het totale geld dat de bank heeft.

Stel nou dat ik één euro naar je overmaak, wat heeft de bank dan voor deze ‘transactie’ nodig?

 1. Je bankrekening en de balans van je rekening
 2. Het bedrag dat je wil sturen
 3. De bankrekening en de balans van de ontvanger

Lijkt me logisch. Dus wat betekent dit in de praktijk, achter de schermen? Wanneer ik één euro naar jou overmaak dan doe ik effectief een verzoek aan de bank om één euro minder ‘recht op de totale pot’ toe te kennen aan mijn balans en één euro meer ‘recht aan de totale pot’ toe te kennen aan jouw balans. Er vindt geen daadwerkelijke overschrijving plaats maar slechts het aftrekken van een cijfer bij mijn balans en het optellen van een cijfer bij jouw balans. Een digitale euro kan niet los van een bank bestaan en de euro die ik gestuurd heb is nooit van plaats veranderd. Die bevindt zich nog steeds op die grote hoop van de bank.

Maar wat hier echt belangrijk is om te weten: die euro die ik stuur is dus niet uniek. Als ik bijvoorbeeld die specifieke euro die ik zojuist gestuurd heb toch later terug wil dan kan dat niet, want er is geen enkele manier waarop digitale euro’s onderling van elkaar te onderscheiden zijn. Dit is ook precies de reden waarom banken het geld beheren. Digitaal geld is niet uniek en er is dus geen manier om de ene euro te onderscheiden van de andere! Er moet dus een partij zijn die het overzicht houdt over alle euro’s omdat anders iedereen makkelijk extra euro’s kan toevoegen.

Ik betaal met een cryptomunt, wat gebeurt er dan?

Dan nu een transactie met een cryptomunt! Het begint bij een blockchain. De blockchain is een database die bestaat uit een aaneenvoegende ketting van kleine blokjes data. Bijvoorbeeld bij Bitcoin bestaat die data uit de transactiegeschiedenis van alle transacties die ooit gedaan zijn met Bitcoin.

Lees alles wat je moet weten over blockchain hier

Stel: ik stuur één Bitcoin naar jou (of liever 0.1 😉), dan moet er op een bepaalde manier vastgelegd worden dat er van mijn Bitcoinadres een deel van een Bitcoin nu op jouw Bitcoinadres moet staan. De data die nodig is om dit vast te leggen komt in een blokje, en dat blokje komt in de ketting.

Wat betekent dit bovenstaande allemaal en wat voor gegevens zullen er voor een blockchain nodig zijn voor een transactie?

 1. Mijn adres met mijn balans.
  • Met blockchaintechnologie kan ik oneindig adressen maken. Een adres is niets anders dan een cijfer- en letterreeks waardoor een blockchain weet welke cryptomunten van jou zijn. Een cryptomunt kan nooit van een blockchain afgehaald worden, het kan alleen maar aan een ander adres gekoppeld worden. Dat noemen we dan het overmaken van een cryptomunt.
 2. Het bedrag dat ik wil sturen.
  • In dit geval 0.1 BTC
 3. Jouw Bitcoinadres en je balans.
  • Zo kan de blockchain verteld worden aan wie die 0.1 BTC moet worden gekoppeld.
 4. Een set aan data die weet wat er voorheen met deze 0.1 Bitcoin gebeurd is. Dit is belangrijk!

Deze vier bovenstaande punten worden bij elkaar geraapt en daarna cryptografisch versleuteld. Dat wil alleen maar zeggen dat de data flink door elkaar geschud wordt en daarna in een andere taal wordt omgezet. De enige manier om dit nog te ontcijferen is als je daarvoor de juiste sleutel hebt. Maar belangrijk! De uitkomst van dit proces wordt punt 4 bij de volgende transactie! Zo wordt de ketting gemaakt.

Leuk inzicht is dus: de cryptomunt zelf is niet ‘crypto’, het is alleen de blockchain die het cryptografisch versleutelt! Met andere woorden: een cryptomunt is gewoon een stukje data (de munt) die heel moeilijk (cryptografisch) beveiligd is op een blockchain.  Vandaar de naam cryptomunt.

Bank VS Blockchain

Misschien zie je al wat overeenkomsten tussen een blockchain en een bank, want er zijn er best wat! Misschien heb je ook al gezien wat het grote verschil is. Hier zijn eerst de 3 grote overeenkomsten:

 1. Een bank en een blockchain houden allebei transactiegeschiedenis bij.
 2. Een bank en een blockchain hebben voor hun functies informatie nodig over jou, zoals je adres en balans.
 3. Een cryptomunt kan niet van de blockchain af en een digitale euro kan niet van een bank af.

En hier het grote verschil:

 1. De euro op de bank is niet uniek maar de cryptomunt (Bitcoin) op de blockchain is wel uniek.

Begint het al een beetje te dagen wat dit allemaal voor gevolgen heeft?

Blockchain crypto economie

Vier grote voordelen van cryptomunten vergeleken met euro’s

Ten eerste:

Met cryptomunten hebben we een bank niet meer nodig om onze balans te controleren en beheren. Dit kan een blockchain prima zelf doen! En sterker nog: een blockchain kan het beter. Omdat het helemaal geautomatiseerd is kan een blockchain praktisch geen fouten meer maken. Over boekhoudkundiggenie gesproken!

Ten tweede:

Een bank wordt beheerd door mensen die mogelijk niet altijd het meest idealistisch met de wereld begaan zijn. Prima, zo zijn mensen soms. Maar met een blockchain is dat helemaal niet aan de orde. Er komen bij een blockchain geen mensen aan te pas en alle informatie die nodig is voor een transactie worden automatisch verwerkt.

Ten derde:

Heb je een Bitcoin op een adres dat jij zelf beheert? Dan betekent dat iemand anders die Bitcoin niet heeft. Je Bitcoin is uniek en bewezen. Dat is voor alle cryptomunten zo. De euro op de bank is niet uniek. Deze kan morgen eventueel niet meer bestaan of verdubbeld zijn of wat dan ook.

Ten vierde:

Een unieke cryptomunt betekent ook dat je precies kan volgen waar hij allemaal geweest is. Je kan zelfs helemaal teruggaan naar het moment toen deze cryptomunt voor het eerst in omloop is gekomen! Dit is waarom we cryptomunten en blockchain transparant noemen. Met digitale euro’s is dat niet mogelijk. Wie weet wanneer en op welk adres een specifieke euro voor het eerst de economie is binnengekomen? Niemand, want een specifieke euro bestaat digitaal niet.

En de winnaar is…

De voordelen van een blockchain ten opzichte van een bank beginnen al aardig op te lopen. De grote voordelen van een cryptomunt worden nu ook duidelijk. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle bijkomende voordelen van een blockchain. Bijvoorbeeld dat het altijd online is en overal toegankelijk ten opzichte van de banken die regelmatig genoeg een snipperdagje hebben of waar een app niet goed werkt.

Blockchain en crypto zijn interessante technologieën. En het is duidelijk dat blockchain het financiële systeem een schop gaat geven. Of een handje uitsteken. Dat is helemaal afhankelijk van hoe het huidige systeem erop reageert.

Met cryptomunten kan jij nu zelf ook ervaren hoe het is om een unieke munt in beheer te hebben. Je kan zelfs het gevoel krijgen dat je je eigen kleine bank bent. En wij helpen je daar graag bij. Er zijn genoeg apps in omloop die je volledig beheer geven over de cryptomunten. Als je het nieuwe betaalmiddel van de toekomst zoekt, lees dan over DAI, hier zijn wij erg enthousiast over en heeft wat ons betreft echt de potentie om de Euro te vervangen.

Heb je wat geleerd met deze blog?

Wil je hem dan delen?