blockchaintechnologie 2019 feiten en cijfers

Het jaar 2019 is bijna ten einde en ook dit jaar realiseren we ons allemaal weer hoe snel de tijd gaat. Voor degenen onder ons die zich ook met de blockchain- en cryptomarkt bezighouden gaat het misschien nóg sneller, want de ontwikkeling van deze nieuwe technologie gaat als een speer. Dit is een goed moment om een overzicht te maken van de belangrijkste ontwikkelingen, feiten en cijfers van het afgelopen jaar. We willen niet dat alleen de prijzen van de valuta jullie sentiment bepaalt. Integendeel, dit overzicht geeft je meer dan genoeg informatie om je te realiseren dat de ontwikkelingen op het gebied van blockchain en cryptovaluta in 2019 grote sprongen hebben gemaakt.

Hierbij presenteren wij flinke vorderingen bij:

 • Grote multinationals
 • Interesse vanuit institutionele investeerders
 • De groei van het aantal softwareontwikkelaars
 • De groei van Ethereum.

Deze lijst van ontwikkelingen uit 2019 is er een die je niet aan je voorbij mag laten gaan. Dit is een perfect moment om te beseffen dat wat er op dit moment gebeurt met blockchaintechnologie wereldwijd voor grote veranderingen gaat zorgen. Wij hebben gesproken. Goed eind van het jaar gewenst. En weet dat ook in 2020 de tijd snel gaat, dus maak er goed gebruik van.

Multinationals die met blockchaintechnologie werken

Multinationals en blockchaintechnologie

Er zijn dit jaar veel grote bedrijven gaan werken en experimenteren met blockchaintechnologie. Enorme bedrijven zoals Microsoft, Amazon en Facebook, om er maar een paar te noemen, staan open voor deze innovatie. Hieronder vind je nog drie andere belangrijke voorbeelden van bedrijven aan wie je misschien wat minder snel gedacht had: Ikea, Samsung en Nike.

Ikea

IKEA heeft het afgelopen jaar zijn eerste betaling met behulp van een blockchain uitgevoerd. Dit markeert een belangrijke stap voorwaarts voor het gebruik van blockchain voor het uitvoeren van betalingen. Bovendien biedt dit perspectief, want het is goed denkbaar dat straks de factuur, de betaling en de goederen aan elkaar gekoppeld kunnen worden in één transactie. Kijk je er al naar uit om je nieuwe meubels met cryptomunten af te rekenen?

Using Tradeshift’s platform and smart contracts on the Ethereum blockchain, Icelandic retailer Nordic Store purchased goods from IKEA Iceland and settled an e-invoice with Monerium’s programmable digital cash.’

Samsung

Samsung heeft dit jaar zijn eigen ‘blockchain software development kit’ gepresenteerd. Daarmee doet Samsung een poging om een belangrijke speler te worden als bedrijf dat blockchainoplossingen kan aanbieden, zowel aan andere bedrijven als aan consumenten. Samsung is al langere tijd proactief bezig met blockchaintechnologie, omdat ze al eerder in de Galaxy S10 een wallet voor ‘native’ cryptomunten geïnstalleerd hebben. Dit betekent dat iedereen met een Samsung Galaxy S10 nu cryptomunten kan ontvangen zonder daar al te veel moeite voor te doen. Tegelijkertijd betekenen deze laatste ontwikkelingen ook dat Samsung op het gebied van blockchain gaat concurreren met bedrijven als Microsoft en Amazon.

Nike

Nike heeft dit jaar een patent ingediend waarin staat dat ze nieuwe sneakers willen gaan koppelen aan de blockchain van Ethereum. Dit laat goed zien dat steeds meer alledaagse producten langzaam maar zeker gekoppeld gaan worden aan blockchaintechnologie.

The Block schrijft: ‘People can “unlock” these tokens by purchasing physical shoes and these tokens can then be linked with unique owner IDs to signify ownership

Stel je eens voor dat jouw Nike’s bewezen uniek zijn en dat het een van de slechts 100 paar is die er bestaan. Dit is een kans voor designers om hun ontwerp te beschermen en voor de consument om zich aantoonbaar te onderscheiden. Het is een kleine stap om dit idee toe te passen op welke vorm van kleding dan ook. Misschien spreekt Nike niet tot de verbeelding maar je favoriete horlogemerk wel – het is een kwestie van tijd.

Financiële instituties

blockchaintechnologie en instituties

Het afgelopen jaar is ook het jaar geweest waarin de basis werd gelegd voor financiële instituties om te investeren in cryptomunten en blockchain. Wij zien dat het nog te vroeg is voor instituties om publiekelijk te diversifiëren in cryptomunten maar we krijgen verschillende signalen dat de vraag sterk stijgt. Dit zien we bijvoorbeeld als we letten op de totale waarde die op dit moment beheerd wordt door ‘bewaardiensten’, of de partijen die zich hierop aan het voorbereiden zijn. Kijk maar eens naar deze drie voorbeelden:

Bakkt

Een van de grote namen in de financiële wereld is Bakkt. Bakkt heeft het afgelopen jaar zijn dienst gelanceerd voor het handelen in ‘Bitcoin futures’. Dit zijn financiële contracten die de waarde van bitcoins representeren en die, aldus Bakkt, worden gedekt door daadwerkelijke bitcoins. Dit is een belangrijke ontwikkeling omdat Bitcoin door middel van futures veel meer handelsvolume kan krijgen, en zo stabieler in waarde kan worden. Sinds de lancering is het volume dat Bakkt faciliteert flink toegenomen, wat betekent dat er steeds meer institutioneel geld bij hun dienst betrokken is.

Instituties en bitcoin

Fidelity

Fidelity is een financiële dienstverlener met meer dan 30 miljoen klanten en 7800 miljard dollar in beheer. De waarde die Fidelity beheert is meer dan 35 keer zo veel als de totale blockchain en crypto-economie. Dit is ongelofelijk veel geld, wat maakt dat Fidelity natuurlijk een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld is. Het moment waarop Fidelity officieel bekend maakte dat ze van plan zijn om een dienst op te zetten voor het beheer van cryptomunten was dan ook een zeer belangrijke stap binnen de blockchaintechnologie. Dit plan is officieel goedgekeurd en 2020 wordt het jaar waarin deze dienst voor het eerst zal worden ingezet. Voor jullie beeldvorming: stel dat de klanten van Fidelity 1% van hun portfolio in cryptomunten diversifiëren dan is er voor 72 miljard dollar aan koopkracht waarmee een markt van 200 miljard wordt betreden. Met valuta die gelimiteerde oplagen hebben wordt dat een zeer interessante situatie.

Coinbase Custody

Wie bekend is met cryptomunten kent het bedrijf Coinbase dat al jaren een van de belangrijkste spelers is op het gebied van cryptomuntenhandel. De lancering van hun custody service is een belangrijke ontwikkeling. Dit is de tak van het bedrijf die cryptomunten gaat beheren voor anderen. Sinds de lancering van Coinbase Custody beheert Coinbase meer dan 900.000 bitcoins en is daarmee de grootste beheerder ter wereld. Met de lancering van het onlangs door IDEG aangekondigde ‘Asia Bitcoin Trust’ verwacht Coinbase dat de waarde die het in beheer heeft meer dan verdubbelt. Wederom een enorme toevloed van vermogen dat de komende tijd de markt gaat instromen.

Over het Asia Bitcoin Trust: ‘Atlas Mining Trust I is a first of its kind vehicle allowing traditional investors to participate and share profits from Bitcoin mining activities. The total size of the two trusts is $200 million.

Dit zijn nu precies de signalen die duidelijk maken dat er zeer grote en vermogende partijen aan het toetreden zijn. En trouwens, wist je al dat ook ING een bewaardienst voor cryptomunten aan het opzetten is?

Groei van ontwikkelaars

Blockchainontwikkelaars

Een belangrijke maatstaf om te bepalen hoe het gaat met de ontwikkeling van blockchaintechnologie is het aantal softwareontwikkelaars. Dit zijn immers de mensen die het zware werk moeten doen. Aangezien het overgrote deel van de projecten waarin wordt gewerkt met blockchaintechnologie open source is, is het mogelijk de activiteiten van ontwikkelaars te meten. En ook al zou je het misschien niet verwachten, alle projecten (waaronder ook bitcoin) worden elke dag doorontwikkeld. Ze worden steeds beter, efficiënter en toegankelijker. Dit zijn de dingen die je moet weten:

 • Ethereum: Het project dat verreweg de meeste ontwikkelaarsactiviteit heeft is Ethereum. Ethereum biedt niet alleen een basis voor honderden andere blockchainprojecten, bij het platform zelf is er ook elke maand een groot aantal ontwikkelaars actief. De laatste cijfers laten bijvoorbeeld zien dat een van de belangrijkste programma’s voor nieuwe ontwikkelaars van Ethereum meer dan 25.000 keer per maand gedownload wordt. In totaal zijn er vier keer meer actieve ontwikkelaars bezig met Ethereum dan met welk ander project ook.
 • Bitcoin: Voor jullie perspectief: ‘First Bitcoin preview code posted by Satoshi had 4 files. Now, after more than 10 years, Bitcoin codebase contains around half a million lines of code.’ Van 4 naar 500.000 regels aan code in 10 jaar. Dit is een geweldige groei die de Bitcoin in het afgelopen decennium heeft doorgemaakt. In het begin van dit jaar werd duidelijk dat er gemiddeld 50 ontwikkelaars per maand aan de code van Bitcoin werken. Realiseer je even dat dit hetzelfde is als een bedrijf met 50 werknemers. Kijk voor een visualisatie van de groei van de totale bitcoincode maar eens naar dit filmpje, echt een aanrader!
blockchain cijfers en feiten
 • MakerDAO: Een project dat we hier niet ongenoemd willen laten omdat het in 2019 zo’n belangrijke rol gespeeld heeft, is MakerDAO. De ontwikkelaarsactiviteit van MakerDAO is in het eerste kwartaal van 2019 enorm hard gestegen, met wel 80%. Het resterende deel van het jaar heeft MakerDAO alleen maar topprestaties geleverd, waaronder de nieuwe implementatie van hun stabiele token. Zij leggen de basis voor Decentralized Finance.

Groei van Ethereum

Tot slot willen we Ethereum er apart uitlichten omdat een groot deel van onze visie hierop gebaseerd is. Ethereum is het blockchainplatform dat in 2019 de basis heeft gelegd voor een compleet nieuwe economie. Deze staat, zoals je misschien verwacht, bekend als Decentralized Finance. De groei die het ecosysteem van Ethereum (dat wil zeggen alle applicaties en randactiviteiten die te herleiden zijn naar Ethereum) doormaakt, is verbazingwekkend. Kijk maar eens naar deze cijfers:

 • 4 miljoen nieuwe actieve adressen in 2019.
 • 500 nieuwe applicaties gemaakt op Ethereum.
 • 25 nieuwe decentrale organisaties opgezet.
 • 650 miljoen waarde aan ether (daarmee betaal je op het Ethereumnetwerk) vastgezet in slimme contracten (dit is goed omdat naast het vastzetten van waarde andere handelingen van waarde kunnen worden uitgevoerd).
 • Vier keer zo veel actieve ontwikkelaars dan op welk ander project.
 • 2019 was het jaar van DeFi (en van DeFi Capital). 2020 wordt dat ook.

Tot slot

Het komende jaar belooft weer spannend te worden. Tipje van de sluier: enerzijds zien we dat overheden en multinationals experimenteren met een digitale munt en anderzijds hebben we te maken met steeds scherpere en strakkere regels. We zien dat projecten steeds volwassener worden en dat er steeds meer vermogen tot de markt toetreedt. Wanneer ga jij het water testen?

Met deze informatie zijn er misschien vragen bij je opgekomen. Daar zijn wij blij mee. We kijken ernaar uit hierover in gesprek te gaan en je stap voor stap uit te leggen wat er volgens ons de komende jaren gaat gebeuren met blockchaintechnologie. Of je nu veel of weinig weet van de technologie, deze informatie is meer dan voldoende om te begrijpen dat blockchain in 2019 meer is opgebloeid dan ooit tevoren.

Goede jaarwisseling en een goed 2020 toegewenst!