De Bitcoinkoers schiet omhoog en naar beneden. De ene maand staat hij soms 100 procent hoger dan de maand ervoor en soms gaat de Bitcoinmarkt daarna weer 50 procent naar beneden in een paar weken. De markt kan soms aanvoelen als een gokkast waar geen peil op te trekken is. Het meest frustrerende zijn die dagen waar er ook nog eens geen verklaring lijkt te zijn voor wat er met de prijs gebeurt.

Bekijk de live Bitcoinkoers hier.

In deze fluctuaties lijkt de Bitcoinkoers over het algemeen leidend te zijn voor de rest van de markt. Dat is niet gek, want de markt bestaat voor plus 60 procent uit Bitcoin. Daarom is hier een lijst met negen redenen waarom de koers van Bitcoin kan stijgen of dalen. Met deze lijst kun je jezelf geruststellen wanneer je investering in Bitcoin een moment diep onder water lijkt te zakken. Houd er wel rekening mee dat veel van deze negen factoren allemaal tegelijk aan het werk zijn.

1. Vraag en aanbod

De eerste reden waarom de Bitcoinkoers stijgt en daalt is, heel voor de hand liggend, vraag en aanbod. Vraag en aanbod is het meest fundamentele prijsmechanisme dat er bestaat. Aangezien er een gelimiteerd aantal Bitcoin in omloop zijn is het logisch dat wanneer de vraag stijgt, de koers omhooggaat. Eén Bitcoin wordt dan immers kostbaarder omdat meer mensen die willen hebben.

Er komt natuurlijk ook een moment dat mensen om een bepaalde reden gaan verkopen. Misschien hebben ze genoeg winst of misschien moeten ze een rekening betalen. Als de groep die wil verkopen groter is dan de groep die wil kopen, daalt de koers.

2. Marktsentiment

De tweede reden is marktsentiment. We hebben in het verleden meerdere malen heel duidelijk kunnen aanschouwen dat er soms een grote hype kan ontstaan voor Bitcoin. Met name in 2017-2018 is de koers enorm hard gestegen. Dit had alles te maken met een extreem positief sentiment dat onder alle leeftijden van de maatschappij heerste. Kinderen van 15 tot ouderen van 70 jaar wilden Bitcoin kopen. Die vraag naar Bitcoin werd natuurlijk gedreven door de alsmaar stijgende prijzen. Die prijsstijging werkte als een lopend vuur of als een groot sneeuwbaleffect. Het sentiment was extreem positief en het had op steeds meer mensen effect. Gevolg? 100 procent prijsstijging in een paar weken. Dit is een duidelijk effect van marktsentiment.

Het werkt ook bij een dalende prijs. Als de prijs begint met dalen worden mensen negatief. Als dat lang genoeg doorgaat gaan steeds meer mensen verkopen totdat iedereen extreem negatief is over Bitcoin. Dat extreem negatieve sentiment markeert dan vaak de bodem van de Bitcoinkoers.

3. Prijsontdekking

Een derde reden voor een koersstijging of koersdaling komt doordat men over het algemeen heel veel moeite heeft met het vaststellen van de echte waarde van één Bitcoin. Kijk voor een uitgebreide analyse maar eens naar deze post waar een lijst met verschillende methoden in voorkomen.  Doordat er zoveel onduidelijkheid over bestaat, schieten de koersen omhoog en naar beneden op zoek naar wat men bereid is te betalen.

Dit is een proces dat jaren kan duren en kan zelf ook weer door vele factoren beïnvloed worden. Bijvoorbeeld het onderscheid tussen Bitcoin als betaalmiddel of Bitcoin als digitaal goud kan een groot verschil in potentiële prijs tot gevolg hebben. Wat Bitcoin nu echt waard is weten we allemaal, kijk maar naar de koers. Maar wat Bitcoin morgen waard kan zijn, daar is geen peil op te trekken.

4. Bitcoininflatie

Een belangrijke factor die de koers van Bitcoin beïnvloed is de inflatie van Bitcoin. Elke tien minuten komen er 12.5 nieuwe Bitcoin in omloop. Met een snelle berekening weten we dus dat er elke dag maar liefst 1800 Bitcoin bijkomen. Dit is met een prijs van €6500 per Bitcoin zo’n €11.7 miljoen euro per dag aan waarde die mensen aan nieuwe Bitcoin ontvangen. Dus als de koers van Bitcoin stabiel zou willen zijn, moet er in ieder geval elke dag €11.7 miljoen euro in Bitcoin gestoken worden.

5. De ‘Halving’

Wat ook een grote impact heeft op de Bitcoinkoers en Bitcoininflatie is een evenement dat elke 4 jaar plaatsvindt. Dit staat in de cryptowereld bekent als de ‘halving’. In veel opzichten is de halving een evenement dat zeer positief is voor de koers van Bitcoin. De halving is namelijk het moment waarop de inflatie van Bitcoin gehalveerd wordt. Op dit moment komen er elke 10 minuten 12.5 Bitcoin bij. Die toename gaat straks, in 2020, halveren naar 6.25 Bitcoin.

Dit betekent in ieder geval twee dingen. 1) Als Bitcoinminers geen verlies willen maken zou de Bitcoin prijs moeten verdubbelen. 2) Er is maar de helft van het geld nodig om de Bitcoinprijs gelijk te houden vergeleken met het bedrag dat nodig is wanneer er 12.5 Bitcoin per 10 minuten bij komen. De volgende halving staat al bijna voor de deur, deze is namelijk rond 15 mei 2020. Op de lange termijn komen er dus steeds minder Bitcoin in omloop, tot het moment dat alle Bitcoin in omloop zijn gebracht.

6. Miningkosten

Een van de meest belangrijke redenen die de koers van bitcoin bepaalt is de kosten van mining. Mining is het proces waarbij computerrekenkracht wordt ingezet om een blockchainnetwerk te beveiligen. Een gevolg van deze methode is dat er ondertussen heel erg veel rekenkracht nodig is om nog een significante bijdrage te kunnen leveren aan een blockchainnetwerk zoals Bitcoin. Het is mogelijk om uit te rekenen hoe snel je een investering in computerhardware voor rekenkracht terugverdiend hebt. Als we bijvoorbeeld kijken naar een videokaart van €600 dan zou dat met een Bitcoinprijs van rond de €6500 ongeveer €10 per maand opleveren. Dat zou betekenen dat je 5 jaar bezig bent voordat je je videokaart terugverdiend hebt! Maar als Bitcoin nu €13000 waard zou zijn heb je je investering twee keer zo snel terug.

Je kunt je misschien wel voorstellen dat als de Bitcoinprijs voor een langere periode onder de €6000 staat, veel miners hun videokaarten liever verkopen omdat ze niet genoeg opbrengen. Als veel mensen dat doen is het gevolg dat Bitcoin makkelijker is om te beveiligen en daarvan te profiteren. Dat trekt dan weer nieuwe miners aan die hopen in dat gat te springen.

Er is dus een minimum Bitcoinprijs voor miners om het interessant te houden om een bijdrage te leveren aan het netwerk. En dit speelt een belangrijke rol voor de koers van Bitcoin.

Wil je meer over mining weten? Lees er over in deze blogpost.

Bitcoin mining
Bitcoin mining

7. Politieke beslissingen

De hele wereld is op de hoogte van blockchaintechnologie. Overheden moeten hier iets mee, want er zijn veel nieuwe toepassingen die grote financiële gevolgen kunnen hebben. Een goed voorbeeld van politieke besluitvorming die invloed heeft op de koers van Bitcoin is China. Kijk maar eens hier voor een duidelijk voorbeeld uit het nieuws.

Een ander duidelijk voorbeeld van de invloed die de politiek heeft is toen Facebook Libra aankondigde. Zowel centrale banken en overheden reageerden fel op deze ontwikkelingen, met veel gevolgen voor Libra zelf. Dergelijke uitspraken van overheden hebben natuurlijk ook een impact op een beginnend investeerder in blockchaintechnologie. Wanneer berichtgeving veelal negatief is, kan dit iemand makkelijk afschrikken. Wanneer overheden en banken zich positief uitlaten kan dat juist een positief sentiment tot gevolg hebben.

8. Diefstal en hacks

Wat historisch gezien misschien wel de grootste kortstondige impact heeft gehad op de Bitcoinkoers zijn grote hacks van Bitcoinhouders. Vaak zijn dit handelsplatformen die grote hoeveelheden cryptomunten afhandig gemaakt worden. Het voorbeeld van een diefstal of hack van een handelsplatform dat waarschijnlijk de meeste impact heeft gehad op de Bitcoinkoers was die van Mt. Gox in 2014. Daar zouden toen 850.000 Bitcoin zijn gestolen of kwijtgeraakt. In deze door Ledger gemaakte timeline zie je dat er vorig jaar alleen al zes hacks hebben plaatsgevonden. Je kunt je goed voorstellen dat dit voor veel mensen een grote impact heeft op het sentiment en het vertrouwen.

9. Koersmanipulatie

Wat je misschien vaak gehoord hebt is dat cryptomunten onderhevig zijn aan koersmanipulatie. Dit is niet geheel onjuist. Het is namelijk zo dat voor veel cryptomunten geldt dat er nog niet veel mensen aan het handelen zijn. Dat maakt het mogelijk om met relatief kleine geldbedragen grote sprongen in de prijs te veroorzaken. Stel dat je dit doet met een kleine groep, dan kun je hele grote sprongen in de koers veroorzaken. Dit is manipulatie.

Bij de Bitcoinkoers is dat een stuk lastiger: omdat er elke dag vele miljoenen in euro’s aan Bitcoin verhandeld worden dit is niet zomaar te manipuleren. Toch zijn er ook bij Bitcoin nog steeds individuen die er vroeg bij waren en nu relatief erg veel bitcoin in bezit hebben. Zo gebeurt het wel eens dat iemand in een kwestie van een minuut vele honderden Bitcoin verkoopt. Miljoenen euro’s aan bitcoin verkopen in zo’n korte tijd heeft natuurlijk effect op de koers. Vaak is dan het gevolg dat anderen ook gaan verkopen of dat mensen die met geleend geld Bitcoin kopen geforceerd moeten verkopen omdat ze anders de lening niet meer kunnen terugbetalen.

Je ziet dat er veel factoren aan het werk die de Bitcoinkoers bepalen. En vaak zijn deze factoren tegelijk aan het werk. Met deze lijst heb je in ieder geval een redelijke verklaring voor het grootste deel van Bitcoin zijn koersgedrag.